
Giftig fisk i Sverige som du bör känna till
Det var en solig sommardag när jag stod på stranden vid Västkusten med fiskespö i hand. Mitt barnbarn letade muschlor i det grunda vattnet när jag plötsligt tänkte: vad händer om vi äter något giftigt? Det var då jag insåg att giftig fisk Sverige inte bara är ett abstrakt problem det är något som kan påverka oss alla när vi njuter av havets goda. Fiske och mat från havet är en del av vårt liv här hemma, men det lönar sig att veta vad vi faktiskt äter.
Miljögifter i våra vatten
Svenska fiskar kan innehålla miljögifter som kvicksilver, dioxiner och PCB. Dessa ämnen kommer från gamla industrier och luftföroreningar långväga från. De ansamlas i fiskarnas vävnad och blir farligare ju längre upp i näringskedjan man går. Storsjön och Östersjön är två platser där halterna kan vara förhöjda. Barn, gravida och ammande bör vara särskilt försiktiga särskilt inte äta fet fisk från dessa vatten mer än 2 3 gånger per år. Övriga kan äta sådan fisk en gång i veckan utan större risk. Livsmedelsverket uppdaterar dessa råd regelbundet baserat på nya mätningar (vilket är bra eftersom de vet vad de gör).
Fjärsingen den farliga grannen vid stranden
Fjärsingen är en liten grå eller gul fisk som lever i grunt vatten längs västkusten och södra Östersjön. Vad som gör den farlig är de giftiga taggarna på gälarna och ryggen. Om man trampar på den eller handskas med den utan skydd kan taggarna injicera gift som orsakar kraftig smärta och svulnad. Det är inte livsfarligt, men det gör mycket ont. När du badar eller fiskar i dessa områden går du försiktigt i det grunda vattnet. Använd simtofflor eller badtofflor. Om du fångar en fjärsing hanterar du den med tjocka handskar, eller låter den vara helt enkelt. Blir du stucken söker du vård det finns bra behandlingar.
Så fiskar du säkert och ansvarfullt
Du kan äta sill och strömming relativt ofta de flesta fiskslag är säkra. Välj arter med grönt ljus i Fiskguiden för att stödja hållbart fiske och minska exponering för gifter. Fetare fiskar från förorenade vatten begränsar du enligt Livsmedelsverkets råd. En bra regel: ät varierat och inte samma fisk varje dag. På så sätt sprider du risken. Ungt fiske från olika områden är ofta säkrare än stora gamla rovfiskar som samlade på sig gifter under många år. Källa information från lokala fiskeföreningar innan du fiskar på nya platser de vet ofta vilket vatten som är rent och vilka som inte är det.
Att välja vilka fiskar du äter handlar inte bara om säkerhet. Det handlar också om att ta hänsyn till miljön. Hållbar fiskekonsumtion innebär att du stödjer fiskerier som inte överexploaterar bestånden. När du äter fisk från certifierade hållbara källor hjälper du både havet och din egen hälsa.
Du kan helt enkelt njuta av fiske och havets goda med lite kunskap och medvetenhet. Berätta gärna för vänner och familj om vad du lärt dig en strandkompis som vet om fjärsingen slipper en smärtsam olycka. En fiskarkamrat som vet om miljögifterna kan göra bättre val för sin familj. Medvetenhet gör skillnad på stranden och vid middagsbordet.

Om Lars Bergström
Lars Bergström är en skribent för MediaKusten.